Блог

Евтина лазерна епилация?

By юли 15, 2018април 19th, 2020No Comments

„Къде има евтина лазерна епилация?“ Това е въпрос, който много често чувам от мои приятели. Винаги питам: „Защо искаш евтина лазерна епилация? Това е все едно да търсиш евтин зъболекар, евтин хирург, евтин дерматолог.“ Обикновено получавам куп отговори като „Е, какво значение има. Те всички лазери са еднакви. От къде да знам дали при мен ще има ефект? Защо да давам пари за нещо, което няма да има ефект“. Тук отговарям: „Шансът да нямаш ефект от евтина лазерна епилация е много по-голям“.

Здравей, аз съм Десислава Деспотова, кинезитерапевт, доктор по Биомеханика към БАН и искам да споделя с теб своя опит с лазерите. Искам тази статия да ти даде отговор на много въпроси, но отговори, които няма да прочетеш никъде другаде, защото никой не говори истината, такава каквато е. Тя не е обучителна и има много лично мнение в нея.

Да си чувал/а реклама на лазерна епилация „Нашия лазер работи горе-долу добре“, „Гарантиран резултат след 20 процедури“? Не. Няма и да чуеш. За 11 години работа в сферата на естетичните процедури аз също не съм чула. Защо? Защото такава реклама не продава.

Какво значи евтино и скъпо? 

Имам приятелка, която беше ходила на лазерна епилация преди година. Заговорихме се, че ще закупувам лазер за салона ми. Тя беше много ентусиазирана, защото искаше да идва при мен на поддържащи процедури. Сподели, че е направила 12 процедури на мишници за една година и е много доволна! Да. 12. Да. Много е доволна. Истината е, че процедурата на мишници се прави през 6 седмици. За една година можеш да направиш 8. 12 процедури са 50% повече от 8. Така всъщност промоцията излиза по-скъпо. В интерес на истината, 8 процедури за зона като мишници са доста. При хубава лазерна епилация ти трябват около 6. Реално 12 са 100% повече от 6. Сега вече това дори не звучи като промоция, а като „минавка“. Всъщност, си е скъпо. Не заради парите, а заради времето. Лично аз бих предпочела да си спестя време в посещение на салони с лазери от съмнителен произход и бих се доверила на доказани брандове в производството на апарати. Аз се доверих на Venus Concept, защото инженерите им имат повече от 20 години опит в лазерите. Venus Velocity e плод на много труд и години опит на инженерите. Да, процедурата не е евтина, но качеството и опита никога не са били такива.

Какво значи ефективна лазерна епилация?

Ефективна лазерна епилация означава над 85% намаляване на видимото окосмяване в третирана зона. Този ефект се задържа за период по-дълъг от една година след последната процедура, без да са необходими поддържащи процедури. Колко процедури, обаче, трябват за да постигнем този ефект? Зависи от зоната, дебелината на косъмчетата и хормоналния статус. Ако 3 месеца след 6-та процедура имаш не повече от 20% от началния брой на космите, значи твоята епилация е ефективна. Аз имам 3 процедури лазерна епилация преди 10 години и определено имам по-малко от 20% окосмяване в зоната на мишниците. Сега имам не повече от 20 косъмчета, които смятам да ликвидирам с лазера ни Venus Velocity.

Как да знам дали лазерът е добър? Кой е най-добрия лазер? 

Не, няма как да знаеш дали лазерът, с който те работят, е добър. Защо ли? Защото никой няма да ти каже – нашият лазер не е най-добър. Всички работят с „Лазер на годината“, „Супер гига мега мощния лазер“, „Най-бързия“, „Най….“. Истината е, че дори да е така, ако специалистът не прецени добре параметрите, с които да те работи, всичко си остава само на приказки. И изведнъж от „Да, за 5 процедури ще махнем всичко“, става „Емиии, то, зависи от косъма..“. Знам го, защото го чувам от клиенти, които вече са били на епилация с „Най-гига готиния лазер“. Всъщност такъв лазер няма. Има мощни, бързи, безопасни, ефективни, за всички типове кожа, комфортни, но няма лазер, който да е толкова добър, че в 100% от случаите да е постигнал 100% ефективност. Защо? Защото има различни технологии, които се използват в лазерите. Едната е по-добра за едно, но в определни случаи не е ефективна, другата е по-добра за друго. Темата за видовете лазери, ще я обсъдя в друга статия. Аз лично препоръчвам да се използват лазери с FDA сертификат, който се издава за научно доказана ефективност и безопасност. От голямо значение е кой ти прави процедурата. Препоръчвам и да посетиш мястото преди да започнеш, да поговориш с терапевта, да прецениш неговата компетентност. Аз, лично, не бих отишла на място, на което терапевтът не знае с каква технология работи и се снима за Фейсбук без да сложи предпазни очила на модела си (макар и само за снимка). Цената също трябва да говори много. Примамливо много ниска цена мен не би ме привлякла. Говоря вече като терапевт. Ще се запитам „Колко ли трябва да платят на специалиста за услугата и ако той е наистина добър заслужава ли такова унизително заплащане?“. Не казвам, че аз съм перфектния терапевт, който работи с най-хубавия лазер. Казвам, че съм терапевт с опит, който иска да има качествена апаратура, която да носи резултати. Трайни. Безопасно.

Може ли да нямам никакъв ефект?

Мисля, че по-добре да нямаш никакъв ефект от некачествен лазер, отколкото множество тънки косъмчета, без оредяване. По-добре да нямаш ефект на косъмчето на брадичката, отколкото повече косъмчета около него. Възможно е, да. Липсата на оредяване след 3-та процедура трябва да ти говори за „Смени лазера и мястото, където ходиш“. Защо? Защото най-лошия сценарии е – изтъняване на косъмчетата до степен, до която те не могат да бъдат премахнати с лазер. И? Кола маска 2 години и наново…но не със същия лазер, разбира се. При Venus Velocity това не може да се случи, просто защото има достатъчно мощност.

Отговорите за лазерна епилация се променят с всеки изминал ден

Имаш още много много въпроси. Знам. В бързо развиващия се свят на технологиите отговорите се променят. Ако днес отговорът на въпроса: „Могат ли да се третират толкова ефективно руси косми на тъмна кожа с лазер?“ е „Не“, то след няколко години може и да е „Да“. Ако преди години сте прочели „Александитните лазери са по-добри от диодните“, то към днешна дата това не е така. Защото вече има нови диодни лазери с по-съвършени технологии. Големите брандове – производители на качествени машини имат куп инженери и доктори, които работят зад всяка машина излязла от завода. Стотици часове проучвания, куп документи, куп доказателства за ефективност…За да може да отидеш в твоето студио/клиника и да получиш една ефективна лазерна епилация.

Автор: Десислава Деспотова, д-р Биомеханика

Дата: 15 Юли 2018

Текстът на тази статия е обект на авторски права и всяко използване или цитиране трябва да бъде упоменато.

Последвайте ни