премахване на целулит 5

Премахване на целулит – въпрос, който си задава всяка жена? Досадна дума, досаден проблем, този целулит.  А знаете ли, че целулитът не е козметичен проблем, а заболяване? Да, то се нарича adiposis edematosa, dermopanniculosis deformans, status protrusus cutis, gynoid lipodystrophy, или orange peel syndrome. [1] Като всяко заболяване и целулита има етиология, патогенеза и лечение. В тази статия няма да се впускам в подробностти за причините, макар че те са важни при определяне на лечението за премахване на целулит, но ще наблегна на най-важните стъпки в борбата с него.

Стъпка 1: Определяне на типа целулит. 

Една от основните причини за неуспешно премахване на целулит  е неправилното определяне на типа целулит. Тази стъпка изисква не само оглед, но и палпация на структурата на тъканта, заснемане на пациента в отпусната и стегната позиция, Фиг. 1. [2] По този начин може да определим типа на целулит по скалата на Nurnberger-Muller, Фиг.2. [3] Тя определя целулита в 4 степени – от 0 до 3.

премахване на целулит 3

Фиг. 1. Фотозаснемане за определяне на типа целулит

премахване на целулит скала

Фиг. 2 Скала за определяне на типа целулит

Стъпка 2: Определяне на задачите за премахване на целулит

Според резултатите от първата стъпка може да определим задачите за премахване на целулит: Дрениране; подобряване на еластичността; намаляване обема на подкожната мазнина; намаляване на обема на масните клетки в подкожието. Тези задачи се определят от терапевта, който ще провежда процедурите.

Стъпка 3: Решаване на задачите за премахване на целулит

Това е най-трудната стъпка при премахване на целулит. Тя зависи от знанията на вашия терапевт, от машините с които разполага, от уменията му, от вашето съдействие. Има апаратура, която се бори със задръжката на течности – LPG, пресотерапия, други машини за вакуум масаж, магнитните полета на Venus Legacy  и Venus Freeze. Ако има уголемени мастни клетки, тогава на помощ идват и други машини – работещи с ултразвук, с валяци (LPG),  с мултиполярна радиочестота (Venus Legacy и Venus Freeze). Но, ако освен задръжка на течности и уголемени мастни клетки има намалена еластичност, тогава половината от апаратурата, която има на пазара не може да се справи.  Защо? Защото апаратурата освен да работи трябва да работи безопасно и безболезнено. Иначе казано, голяма част от машините на пазара за премахване на целулит работят или ефективно и болезнено или безболезнено и неефективно.

Стягането на кожата след раждане или след отслабване е сериозен проблем, който срещам сред клиентите си. Работила съм с много машини за 10-те години в сферата на естетичната медицина и дерматология – LPG, Thermodermie, кавитация, ултрашейп, дермосоник…. До преди известно време смятах, че няма как тази кожа да се стегне бързо и безболезнено (най-добри резултати имах с дермаролер). Просто, машините с които работех не можеха да постигнат ефекта на стягане. Когато започнах работа с Venus Freeze и Venus Legacy, обаче, останах изключително доволна от резултатите при премахване на целулит. За мен резулултатите са много важни, защото така виждам, че трудът ми има ефект. Виждам радостта в очите на клиентите.

 Стъпка 4: Какво да правим у дома за премахване на целулит?

Това е най-трудната стъпка за клентите. Често начина на живот е довел до появата на целулит и реално, за да се преборят с него, те трябва да променят начина си на живот. На кой му е лесно да промени начина си на живот?

Пиене на Вода! Това е един от проблемите които имат всички. Пиенето на вода изглежда толкова просто и често го пренебрегваме. Без вода, няма метаболизъм. Колко вода? 2 литра дневно е достатъчно.

Движение! О, да, знам, ще си кажете. А колко крачки на ден правите? Нужни са ви 10000 (десет хиляди, не хиляда). Често клиентите казват, „Аз ходя много“. Колко много? „Ооо, по 2-3 километра.“ Не, това не е много. Това е малко. 10000 крачки са около 6 километра.

Спортувайте! Не е необходимо да прекарвате по 2 часа във фитнеса, освен ако не искате да постигате определени фитнес резултати. Просто спортувайте – за удоволствие, за загряване на тялото, за активиране на мускулната помпа, за сърцето, за ставите, за здраве! Танци, плуване, разходки, всичко е от полза. Правете го не заради целулита, правете го заради вас самите.

Кремове? Тук имам известни колебания в ефективността. Ако вие не правите горните стъпки, няма крем на света, които да ви помогне. Да, някои козметични представители ще ме линчуват за тези думи, но фактите са си факти. Няма как крем в повърхността на кожата да повлияе на мастните натрупвания, на еластичността – да, за хидратация – да, за по-гладка кожа- да.

И накратко: За премахване на целулит за необходими – Машина, умения на терапевт, ваше съдействие. Борбата с целулита не е спринт, а маратон. Печели този, които има правилната стратегия.

Референции:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Cellulite
[2] Reliability of texture analysis using co-occurrence matrices (glcm) on photographic image in the assessment of cellulite in a Spanish population
[3]https://getridofcellulitetoday.com/what-is-cellulite/

премахване на целулит десиАвтор: Десислава Деспотова, маг. Кинезитерапевт

 

 

Последвайте ни